Властите в Пакистан престъпна група, занимаваща се с незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци - процъфтяваща практика в бедната страна на фона на икономическа криза, съобщава ДПА.

Десет души, сред които лекари и медицински сестри, са задържани, след като полицията и представители на здравните власти са нахлули в тайна клиника в град Равалпинди, край столицата Исламабад.

Арестувани са и трима предполагаеми донори от Пакистан и двама реципиенти -един от Саудитска Арабия и един от Афганистан.

Днес се извършват допълнителни акции за задържане и на останалите членове на мрежата.

Престъпната групировка е включвала няколко души, които посещавали села и малки градове в централната провинция Пенджаб и убеждавали пакистанци да продават бъбреците си на богати чужденци, основно от арабски страни, а някои и от Европа.

Заможните чуждестранни купувачи плащали до 50 000 долара за трансплантация на бъбрек. По-голямата част от сумата обаче отивала при посредници, докато самият донор получавал едва около 3000 долара.

През 2010 г. Пакистан прие закон за контрол на незаконната продажба на органи, съгласно който се предвиждат до десет години затвор и глоба за трансплантации, които не се извършват в установените за целта болници.

Експерти обаче посочват, че законът не може да контролира тази практика поради корупцията, нарастващата бедност и престъпните банди, които действат извън границите на страната.