В Париж се проведоха масови демонстрации с искане властите незабавно да евакуират онези афганистански семейства, които не се чувстват сигурни в родината си. Сред демонстрантите имаше както представители на афганистанската общност, така и множество френски граждани.

Излезлите по улиците на френската столица поискаха среща с външния министър на страната Жан-Ив Льо Дриан с искане възможно най-скоро да отвори "хуманитарни коридори" от Кабул.

Среща на Г-7 за ситуацията в Афганистан

Среща на Г-7 за ситуацията в Афганистан

Западните съюзници са изправени пред нарастваща критика

Откакто президентът на Афганистан - Ашраф Гани избяга, френските военни изведоха от страната около 600 души, главно афганистански граждани, съобщават от АФП.

В същото време Ройтерс информира, че само за последните 24 часа от Кабул са били евакуирани 7800 души. Част от тях са били качени на 23-те полета, осигурени от американските военновъздушни сили, други - на 35-те, организирани от международната коалиция.

Евакуираните са били транспортирани до 12 държави в Централна Азия, Близкия изток и Европа.

Във Франция правителството настоява всяко лице, желаещо убежище, да бъде подложено на щателна проверка. В същото време турският президент Реджеп Таип Ердоган е обявил в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че страната му няма да приеме афганистански бежанци дори и такива, работили за европейската мисия в Афганистан.

Русия не иска бойци от Афганистан, представящи се за бежанци

Русия не иска бойци от Афганистан, представящи се за бежанци

Путин не желае престъпни елементи

Ердоган е подчертал, че не желае да поема отговорността на трети държави, още повече, че страните от Евросъюза приемат само една незначителна част от хората, които са им служили.

Турският президент е бил категоричен, че няма да продължи да приема мигранти, тъй като Европейският съюз не е изпълнил ангажиментите си по мигрантското споразумение от 2016 година. Ето защо Турция няма да приема още мигранти, още повече, че преди дни Ердоган бе категоричен, че "Турция няма да се превърне в европейско депо за бежанци".