Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители от режима на Башар Асад, разказва в. "Гардиън".

Те са обвинени, че са изтезавали брутално и убили баща и син, които са били противници на режима в Дамаск. "Гардиън" отбелязва, че трима високопоставени сирийски служители ще бъдат съдени задочно, но делото може да проправи пътя за процес срещу самия президент на Сирия Башар Асад за военни престъпления

Всичко започва в полунощ на 3 ноември 2013 г., когато петима сирийски служители извеждат студента по хуманитарни науки Патрик Дабаг от дома му в квартал Мезех в Дамаск.

На следващия ден, в същия час, същите мъже, включително представител на разузнавателното звено на сирийските военновъздушни сили, се връщат с десетина войници, за да арестуват бащата му Мазен Дабаг.

Те обвиняват 48-годишния съветник по образованието във френския лицей в града, че не е успял да възпита правилно сина си. "Ще те научим да го възпитаваш", казали те, но не била посочена конкретна причина за ареста.

Това щял да бъде последният път, в който някой от семейството им щял да ги види. В продължение на почти пет години след ареста им не се чува нищо за двамата мъже, които освен сирийско имат и френско гражданство. През юли 2018 г. обаче официалните власти издават удостоверения, в които се посочва, че Патрик Дабаг е починал през януари 2014 г., а Мазен Дабаг - през ноември 2017 г.

Не е посочена обаче причина за смъртта и телата не са върнати на семейството.

По време на френското разследване, довело до повдигане на обвинения срещу тримата офицери по делото Дабаг, повече от 20 сирийци, повечето от които са преживели ужасите от затвора Мезе, описват ужасните условия, на които са били подложени бащата и синът от сирийските служби.

Башар Асад насрочи за 15 юли парламентарните избори

Башар Асад насрочи за 15 юли парламентарните избори

Сирия търси изход от политическата криза

Адвокатът на жертвите Клеманс Бектарт каза, че процесът не би бил възможен без техните показания за "ужасната реалност на престъпленията, извършени в затворите на Башар Асад".

Във вторник в Париж ще се проведе съдебен процес срещу трима високопоставени сирийски служители, обвинени в участие в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, свързани с тяхното изчезване и смърт.

Али Мамлук, 78-годишен, ръководител на сирийските тайни служби и съветник по сигурността на президента Башар Асад, Джамил Хасан, 72-годишен, ръководител на разузнавателното звено на сирийските военновъздушни сили до 2019 г. и член на обкръжението на Асад, и Абдел Салам Махмуд, в началото на 60-те години, директор на разузнаването в известния център за задържане "Меззех", където се смята, че са били държани баща и син, са обвинени в съучастие в техния арест, изтезания и смърт.

ЕС санкционира лица и компании в Сирия, свързани с Башар Асад

ЕС санкционира лица и компании в Сирия, свързани с Башар Асад

Мерките са заради продължаващата война в страната

Съдебни процеси срещу сирийци са провеждани в Нидерландия, Германия и Швеция, но за първи път пред съда ще бъдат изправени толкова високопоставени фигури, близки до президента Башар Асад.

През ноември миналата година Франция издаде международна заповед за арест на Асад заради използването на химическо оръжие срещу цивилни.

Други трима души, включително братът на Асад - Махер, също бяха обвинени за използването на забранения газ зарин при две нападения през август 2013 г., при които загинаха над 1000 души, включително стотици деца.

Франция издаде заповед за арест на президента на Сирия Башар Асад
Обновена

Франция издаде заповед за арест на президента на Сирия Башар Асад

Това е първата международна заповед за арест, която беше издадена за сирийския държавен глава

Смята се, че това е първият случай, когато действащ държавен глава е обект на заповед за арест в трета държава за престъпления срещу човечеството. Очаква се по-късно този месец френски съд да реши дали разследването срещу Асад може да продължи.

Конфликтът в Сирия започна с протестите и продемократичните митинги от Арабската пролет през 2011 г. и прерасна в гражданска война, а през следващата година избухна масово въстание срещу Асад.

Санкции на семейството на Башар Асад заради трафика на дрога

Санкции на семейството на Башар Асад заради трафика на дрога

Братовчедите на диктатора ръководели мрежа за износ на каптагон

Смята се, че повече от 15 000 сирийци са били измъчвани до смърт от служители на сирийското разузнаване. По данни на Сирийската мрежа за правата на човека в конфликта са убити над 230 000 цивилни, включително 30 000 деца.

Въпреки войната, през последните 12 месеца Асад е реабилитиран в арабския свят.

Той е канен на форуми на върха на Арабската лига и на срещи с други регионални лидери.