Група турски интелектуалци е създала интернет сайт, в който всеки желаещ може да се подпише под петиция с извинение пред арменския народ за събитията в Османската империя през 1915 година.

Петицията е под наслова „Искаме прошка".
Един от авторите й е известен учен и привърженик на европейския път на Турция Ченгиз Актар.
Вече са се подписали повече от 2 000 души и числото постоянно расте.

И до този момент историята остава спорна между двете държави.

Армения счита, че в началото на века имперските власти са организирали съзнателно геноцид срещу арменците, които са населявали значителна част от територията на съвременна Турция.
По данни на арменски източници, общото число на жертвите от масовите убийства е повече от 1 милион и 500 000 души. Това се равнява на половината от арменския етнос в началото на века.

Турция обаче, като исторически наследник на Османската империя, настоява, че убийствата през 1915 година не са следствие от централната държавна политика.
Анкара и до този момент твърди, че причина за насилието е само факта, че много арменци са се организирали против турските власти с оръжие в ръка.

"Моята съвест не ми позволява да се съглася с проявяваното безразличие към катастрофата на арменците през 1915, както и с нейното отрицание", се казва в петицията, която продължава „Аз отхвърлям тази несправедливост и споделям чувствата и болката на нашите арменски братя. Аз искам от тях прошка".

"Петицията не е насочена против никого. Това е изцяло лично извинение. Ние искаме прошка от нашите арменски братя и сестри, за това, че не сме говорили с тях по този въпрос вече 100 години, коментира Актар пред западни агенции.