Министърът на Висшето образование в Ирак обяви, че повече от 80 души от отвлечените преди дни служители на неговото министерство се намират все още при похитителите си, предаде АП.

Така министър Абед Теяб коментира информациите, че по-голямата част от похитените са вече на свобода.

Теяб потвърди, че близо 70 общо 150 задържани са вече пуснати на свобода, добавяйки, че освободените са били „измъчвани и са преживели много".

В изявление пред държавната телевизия Теяб подчерта, че решението му да не участва в заседанията на кабинета, докато не приключи кризата с похитените му служители, не е политическо.

Това е моят начин, по който изразявам критичното си отношение към властите, отговарящи за сигурността в страната.

„Тези, които са наети в сферата на сигурността, трябва да са отговорни за нея", поясни Теяб, визирайки Министерството на вътрешните работи.

Припомняме, че по-рано днес говорителят на Министерството на висшето образование - Басил Ал Хатиб, обяви, че част от освободените му споделили, че похитителите, за които се смята, че са шиитски бунтовници, са убили някои от отвлечените.

Припомняме, че близо 70 похитени бяха освободени в нощта на вторник срещу сряда. Тогава обаче бе съобщено, че са пуснати всички заложници. Освен това от иракското правителство разпространяваха различна информация за броя на похитените - от 150 до 40 души.