Полицията в Полша задържа трима души във връзка с кражбата на четири каси с боеприпаси от влак, управляван от американски войници. Касите са били извадени, но няма липсващи боеприпаси, потвърдиха властите, съобщава полския вестник Газета Виборча. Точният вид и произход на боеприпасите остава непотвърден, но според информация от вътрешни източници, те са американски и са били транспортирани до Украйна.

След нахлуването на Русия в Украйна, Полша се превърна в основен център за транспортиране на военно оборудване към Украйна, а САЩ разшириха своето военно присъствие в страната. Кражбата е станала в неделя от влак, спрял на гарата във Венглинец, малък град в западна Полша, на 20 километра от границата с Германия. Касите са били открити в сряда сутринта, потопени в езеро в село Стари Венглинец, на по-малко от 4 километра от гарата.

Полицейският представител Мариуш Чарка потвърди пред Полската агенция по печата (PAP), че касите са били откраднати от влак, управляван от американски войници. Три от касите останали запечатани без признаци за манипулация, докато едната била отворена, но все още съдържала пълен комплект боеприпаси, сподели Чарка. Прокуратурата и полицията потвърдиха задържането на тримата, но не предоставиха повече детайли за случая.

В изявление, изпратено до TVN, прокуратурата посочи, че кражбата била открита от охраната на железопътната линия по време на обиколката им на влака, докато той бил на гарата във Венглинец.

През миналата година полските власти призоваха обществеността да не публикува онлайн изображенияили друга информация, свързана с транспортирането на оборудване през страната, когато Полша се превърна в голям транспортен център за доставка на стоки за Украйна.

През март тази година Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) задържа група хора, заподозрени в работа за Русия, с цел събиране на информация за доставки на военно оборудване за Украйна.