Моника МаковейВ румънските всекидневници бе публикуван секретен до този момент доклад на Висшия съдебен съвет на Румъния.
Съдържанието му шокира дори най-големите поддръжници на съдебната система в страната, коментира кореспондент на БНР.

По искане на Европейския съюз Висшият съдебен съвет направил инспекция на работата в шест апелативни съдилища и на отдели за борба с корупцията и за борба с организираната престъпност в главната прокуратура на страната.

Резултатите според печата в Румъния са смайващи - 34 889 дела са били заключени повече  от година, разследваните са на свобода, като сред тях има крупни бизнесмени, политици, криминални престъпници и рецидивисти.

Смята се, че част от скритите дела не са проучвани заради политически поръчки, а като правило са били разработени само незначителните случаи.

Това е най-голямата проверка в работата на прокуратурата от 1945 г. насам, която е станала възможна, само след като наскоро парламентът прие закони, съобразени с изискванията на ЕС.

Румънските медии коментират, че "скандалният" доклад е бил скрит и от министъра на правосъдието Моника Маковей, която преди 10 дни остро разкритикува работата на прокуратурата.