Руските служби са засекли полско-украински център, който е извършвал антируска дейност в Бердянск още преди началото на "специалната военна операция", съобщава ТАСС, позовавайки се на "правоприлагащите органи" на Запорожка област.

Информацията, публикувана тази сутрин от държавната агенция, прави впечатление заради актуализацията на темата за организациите "Десен сектор" и "Азов" и най-вече заради обвързването им с полски организации на територията на Украйна. Бердянск е град на Азовско море, но пък в част на Украйна, където има изключително малко украински граждани с полски корени. За отбелязване е, че дори българите в Бердянск, според последните преброявания, са десетки пъти повече от поляците.

Руските окупационни власти са получили сигнал от жителка на града, която е съобщила на открита символика на стените във въпросния полско-украински просветен център.

В Русия пак извадиха като цел полка "Азов"

В Русия пак извадиха като цел полка "Азов"

В момента, когато се очаква украинската контраофанзива

Според информацията, която ТАСС предоставя, е установено полско просветно дружество "Възраждане", което под ръководството на Лев Сухомлинов, е извършвало неправомерна дейност сред непълнолетни съвместно с бойците на "Азов" и "Десен сектор" "още преди специалната военна операция", както Русия нарича войната, която започна в Украйна. Дейността се определя като "неправомерна" и "престъпна", тъй като била насочена към индоктриниране на русофобия.

Държавната агенция разказва, че самото дружество "Възраждане" било основано през 2000 г. и се занимавало с изучаване на полско-украинските културни връзки. Службите разкриват, че дружеството е работило както сред ученици и подрастващи, така и с възрастни граждани. От 2014 година сдружението е развивало активни връзки с "Десен сектор" и "Азов", които имали две действащи бази в Бердянск. След началото на "специалната военна операция" на Русия в Украйна Лев Сухомлинов напуснал града и заминал за Полша със съдействието на полските специални служби, където продължил да изпълнява задачи на украинското правителство за насаждане на русофобия сред населението.

Изрично се посочва, че Сухомлинов продължава тази си дейност и в момента чрез онлайн семинари на същата тема. Той се намира в Полша.

Русия обяви полка "Азов" за терористична организация

Русия обяви полка "Азов" за терористична организация

Според наказателния кодекс на Русия членовете на терористични групи могат да получат до 10 години затвор

"Десен сектор" е крайнодясно украинско националистическо политическо движение и паравоенна организация, с активно участие по време на Майдана в Украйна 2013 - 2014 г. Движението се преобразува в политическа формация и постепенно е "опитомено" и официализирано. В момента не съществува. Подобна е и съдбата на полка "Азов", който бе включен в състава на официалната украинска армия.

Описвайки събитията в Украйна 2013 - 2014 г., руските пропагандатори поставят акцент именно върху "Десен сектор" и за тях остава непознат полкът "Азов". Едва преди няколко години Русия откри "Азов" и забрави "Десен сектор". С позатихването на военното противопоставяне в Донбас 2018 - 2021 и 2022 година и "Азов" бе забравен, до момента на стартирането на "специалната военна операция", когато руската пропаганда извади "Азов" отново на преден план, за да оправдае идеологията си на "денацификация". След падането на Мариупол и по-специално на промишления комплекс "Азовстал", станал последна крепост на бойците от "Азов", в руските медии отново си припомниха, че съществува и "Десен сектор", макар и много рядко да бъде споменаван, особено в официалните държавни медии. Затова и днешната публикация прави впечатление, включително и с прокарването на внушения за връзки с полските служби.

Русия предотвратила атаки, готвени от "Десен сектор"

Русия предотвратила атаки, готвени от "Десен сектор"

Задържан е мъж на 30 години