Нарцисизмът на Доналд Тръмп и неясните нюанси при преброяването на гласовете на изминалите президентски избори станаха причини американците да излязат на улицата, твърди председателят на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачев и подчертава, че САЩ вече не могат да налагат курс на демокрация на никого, тъй като са загубили всички права да го правят.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

"Празникът на демокрацията свърши. Това, уви, всъщност е дъното, казвам това без сянка на злорадство. Америка вече не очертава курс и следователно е загубила правото да го определя. А още повече да налага на другите", написа Косачев в профила си във "Фейсбук".

По негово мнение събитията във Вашингтон имат "няколко пласта причини, водещи хората на улицата". "На повърхността - нарцисизмът, ексцентричността и авантюризмът на Тръмп, играещ като упорит лоялист, стоящ на капитанския мостик на потъващ кораб. По-дълбоко - и неясни зигзаги при преброяването на гласовете на 3 ноември и сега в Джорджия", коментира още руският сенатор.

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата
Обновена

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата

Докато двете камари решават официално кой е следващият президент на САЩ

Косачев също така твърди, че този път губещата страна (Тръмп) имала повече от достатъчно основания да обвинява победителите във фалшификации. "Американската демокрация очевидно куца и с двата крака", отбелязва той.

"А в дълбочина - все повече и повече безлични политически платформи на демократи и републиканци, предназначени за всеки, водещи, според законите на математиката и скачените съдове, до приблизително равенство на поддръжниците и на двамата. Америка е разделена наполовина, равна по сила половина винаги ще оспорва всякакви резултати от гласувания, които не са в тяхна полза", изтъкна още председателят на комисията по външните работи към Съвета на федерацията.

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Протестиращите започват да се разотиват