Руският зенитно-ракетен комплекс "Тор-М2" е преминал изпитания в реални бойни условия, съобщи Фанил Зиятдинов, който е генерален директор на ижевския електромеханичен завод "Купол", който е част от военнопромишления концерн "Алмаз-Антей".

"Системата за противовъздушна отбрана "Тор-М2" напълно потвърди своите характеристики не само в хода на изпитанията и учебните стрелби, но и при изпълнение на специални задачи в реални бойни условия. Надявам се, че разбирате какво имам предвид", коментира Зиятдинов, без да уточнява къде точно се е случило това.

Той добави, че информацията за високата ефективност на зенитно-ракетните комплекси от семейството "Тор" е добре позната на потенциалните клиенти, включително и на чуждестранни специалисти, които са станали преки свидетели на експлоатацията на зенитно-ракетните системи.

"По съвкупността на бойните характеристики на зенитно-ракетните комплекси от семейството "Тор" до настоящия момент те нямат равни на себе си. Това е добре известно на специалистите както у нас, така и в чужбина. Ние много успешно се конкурираме с всички съвременни зенитно-ракетни системи в своя клас, за което свидетелства доставката на наши комплекси в редица чуждестранни армии", коментирал Зиятдинов, цитиран от руските медии.

Зенитно-ракетният комплекс "Тор-М2" е тактическа противовъздушна ракетна система за всякакви метеорологични условия, предназначена за решаване на задачи на противовъздушните войски.