Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ лишаването от мандати на парламентаристи, които напускат страната без съгласуване с ръководството на двете камари на парламента, съобщава Би Би Си.

Изискването за съгласуване на пътуванията в чужбина с председателите на съответните камари, авторите на закона обясниха с въпроси за сигурността, "както на държавата, така и на самите пътуващи" заради възникването на "нови заплахи за сигурността на Русия" и активизацията на дейността на чуждестранните спецслужби.

Един от авторите на закона, председателят на Комисията по сигурността на Държавната дума Василий Пискарьов, приведе пример със случаи, когато съд в Украйна издава задочни присъди спрямо депутати от Държавната дума.

"Ако такова решение на украински съд с искане за арест попадне в информационната база на Интерпол, властите на страната, в която пребивава лицето, са задължени да задържат търсения гражданин и да го предадат на страната, която го търси, в този случай Украйна," цитира "Интерфакс" думите на Пискарьов.

През май президентът на Русия Владимир Путин със свой указ задължи членовете на Съвета на федерацията, депутатите от Държавната дума и регионалните законодателни събрания, които имат достъп до държавни тайни и секретни сведения, да уведомяват ФСБ и СВР за пътуванията си в чужбина. Те трябва да уведомят спецслужбите за пътуването си 30 дни преди заминаването.

Руската Дума прие закона за конфискация на имущество заради "фейкове" за армията

Руската Дума прие закона за конфискация на имущество заради "фейкове" за армията

Мярката ще важи и за лицата, признати за виновни за "дискредитиране" на въоръжените сили