Седем бивши затворници са дезертирали от военната си част, разположена в района на окупирания град Соледар в Донецка област. Осъдените воюват на страната на Русия в Украйна, явно част от доброволците, включили се в армията срещу опрощаване на присъдата.

Прави впечатление, че за първи път официалните държавни канали на Руската федерация, включително държавната ТАСС, изнасят публично такова признание.

Бившите затворниците са били открити пияни и въоръжени в кафене в град Брянка в Луганска област. Те застреляли единия от групата, когато поискал да се предаде.

Петима души били задържани, един затворник се издирва.

На 26 май изданието 161.ru съобщи, че два дни по-рано, 24 май, от района на Лисичанск са избягали 39 въоръжени бойци от отряда "Щурм Z".

Хиляди осъдени бяха освободени от затворите в Русия, за да се включат във войната в Украйна. Първоначално те бяха наемани в частната военна компания "Вагнер" и дори основателят й и неин ръководител Евгений Пригожин лично вербуваше по затворите.

Впоследствие тази дейност премина към Министерството на отбраната, макар и по руските медии да не се шумеше много - много за това.