Руската телевизионна водеща Елена Малишева обясни в интервю за Rambler News Service защо преяждането е опасно и кой страда най-много от затлъстяване.

По думите ѝ природата се опитва да се отърве от хората на възраст над 50 години и е създала много "механизми" за това: най-ефективният от тях бил преяждането, към което били склонни тъкмо жените.

"За природата, за съжаление, след 50-годишна възраст не сме особено нужни. Тя търси начин да се отърве от нас. Способът - с помощта на лъжица и вилица да си копаем сами гроба - е един от най-приятните за хората. Никой не подозира клопката", коментира Малишева.

Обаче, както подчертала телевизионната водеща, затлъстяването е пряко свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт, както и онкологически заболявания: например при жени с наднормено тегло рискът от развитие на рак на гърдата е няколко пъти по-висок.

Според Малишева жените над 50-годишна възраст, страдащи от затлъстяване, са два пъти повече в сравнение с мъжете. Първият "пик" на наддаване на тегло идва в следродилния период, а вторият настъпва заедно с менопаузата, уточнила тя.

"Това се дължи на промени в хормоналния статус на жените. В един случай това се дължи на бременност, в друг случай това е обусловено от спирането на производството на женски полови хормони по време на менопаузата", посочила още руската телевизионна водеща.

За разлика от мъжете, жените практически нямат тестостерон - основния хормон, който изгаря мазнините, припомня Малишева, като допълва, че мъжете имат повече мускули, а според нея в мускулите има фабрики за изгаряне на мазнини - митохондрии.