Унищожаването на сателитите е ключово условие за победа в случай на възникването на военен конфликт, например между Русия и САЩ. Това е коментирал руският военен експерт Константин Сивков за руското издание "Взгляд".

Американски медии съобщиха за приключването на изпитания в Русия на нова антиспътникова ракета, която трябва да бъде готова до 2022 г.

Руски военен експерт обяви "гарантиран начин за унищожението на САЩ"

Руски военен експерт обяви "гарантиран начин за унищожението на САЩ"

Предлага "асиметричен отговор" на САЩ

Вицепрезидентът на Руската академия по ракетни и артилерийски науки, доктор на военните науки Константин Сивков отбелязва, че от времената на Съветския съюз Русия разполага с ракети за унищожение на сателити. Съобщенията в американските медии за провеждането на изпитания на такива ракети от Русия показват модернизацията на подобни оръжия.

Той е отбелязал значението на това оръжие, без което била немислима победата в съвременните военни конфликти.

"Необходимо е да се свалят сателити, които осигуряват провеждането на разузнаване над нашата територия преди началото на военни действия, както и сателити, които решават задачи относно навигационното осигуряване на вражеските войски на наша територия и в непосредствена близост до нашите граници", коментирал Сивков.

Експертът подчертал, че благодарение на унищожението на сателитите възможностите на военните формирования на силите на противника "падат много пъти". "Унищожаването на сателитите е ключово условие за победа в случай на военен конфликт, например между Русия и САЩ", подчертал военният експерт.

Експертът не свързва усилията на Русия да модернизира такива ракети с плановете на САЩ да разположат ядрени оръжия в космоса, но отбелязал, че САЩ и Китай разполагат с подобни ракети и също ги модернизират. По думите му, американците могат да свалят сателитите с помощта на ракети SM-3, базирани на море. Въпреки това "руските ракети могат да свалят сателити на по-високи орбити".