Руските власти с неохота отбелязват 100-годишнината от Болшевишката революция, като се провеждат само незначителни събития за отбелязване на преврата, който даде началото на продължилото повече от 70 години комунистическо управление, припомня "Франс прес".

Руският президент Владимир Путин, който направи думата "стабилност" ключова за 17-годишното си управление, се отнася към този ден като към всеки друг, подчерта по-рано неговият говорител Дмитрий Песков.

Руските медии реагираха двойствено на годишнината, като прокремълското печатно издание "Комсомолская правда" пита на заглавната си страница: "Голямо тържество или голяма трагедия?"

Лъжите за Октомврийската революция

Лъжите за Октомврийската революция

Един век от преврата в Русия

В Москва днес се провежда шествие и демонстрация, организирани от Комунистическата партия, която все още е най-голямата опозиционна партия в парламента, за да прославят годишнината.

От партията обявиха, че сред лозунгите ще бъдат "Ленин-Сталин-победа!" и "Да живеят идеите на Ленин!".

Ала руските власти са разрешили присъствието само на 5000 участници за следобедната демонстрация до статуята на Карл Маркс край Кремъл, уточнява ТАСС.

Ляворадикалната групировка "Другата Русия", ръководена от писателя Едуард Лимонов, също ще проведе събитие в руската столица.

През съветската епоха, годишнините от Болшевишката революция бяха белязани с ангажирането на обществеността да участва в честванията, които включваха "поклони" пред мавзолея на Ленин и военни паради на Червения площад в Москва.

При управлението на Путин 7 ноември се превърна в обикновен работен ден през 2005 г.

100-годишнината от Болшевишката революция е последното голямо събитие преди провеждането на президентските избори през март догодина, за които Путин все още не е обявил, че ще се кандидатира, макар че масово се очаква да го стори и да спечели без никакви проблеми.

Путин е пропуснал ключови възпоменателни събития, включително 3D светлинно шоу през изминалия уикенд на фасадата на Зимния дворец в родния си град Санкт Петербург.

Въоръженият бунт започва на 25 октомври 1917 г., или 7 ноември по съвременния Григориански календар, след като крайцерът "Аврора" изстрелва халосен изстрел по Зимния дворец в тогавашната руска столица Санкт Петербург.

Едно от малкото събития, свързани с годишнината, на които Путин е присъствал, е откриването на нова църква в Москва, което той нарече "дълбоко символично", след като Болшевишката революция доведе до разрушаването на църкви и преследване на вярващите.

Путин заяви по-рано този месец, че революцията била "интегрална, сложна част от нашата история", подчертавайки необходимостта от отнасяне към миналото с "обективност и уважение".