Заместник-председателят на комисията по отбрана на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Юрий Швиткин коментира доклада на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation, съдържащ препоръки за противодействие на влиянието на Русия в Черноморския регион, съобщават руските медии.

Швиткин отбеляза готовността на руския отбранителен комплекс в Черноморския регион да отблъсне всякакви външни влияния.

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас

"Ако вземем Крим, разполагаме с достатъчни сили и средства: групирането на военноморския флот, групирането на противоракетната отбрана е доста мощно, бригада на "Росгвардия" охранява моста през Керченския проток. Тоест силите и средствата са достатъчно за отблъскване на евентуална агресия на противника... Силата, която е посочена (в доклада), не е в състояние да "разпечата" отбраната на държавата ни", коментира руският депутат.

Швиткин обясни, че развитието на отбранителния потенциал на Грузия и Украйна, препоръчано от американските анализатори, се обяснявало с политически причини, а не от съображения за международната сигурност.

"Предизвикват недоумение действията на САЩ за привличане на Украйна и Грузия в НАТО, както и общото нарастване на военните действия. Усилията им... не трябва да са насочени към ограничаване на Русия, която не предприема никакви действия в това отношение. Приемането на Украйна и Грузия има по-скоро политически характер", добави той.

В доклада на RAND Corporation се препоръчва разполагането на системи за противовъздушна отбрана в Източна Европа (България и Румъния) и да се окаже помощ на Украйна и Грузия за "развиване на техен национален отбранителен потенциал".