Руският сенатор Алексей Пушков коментира в профила си в "Туитър" думите на заместник-началника на администрацията на президента на Украйна Вадим Пристайко за това, че Европейският съюз и НАТО се явяват партньори на страната, без които тя "няма да оцелее", изразявайки мнението, че надеждите на украинските власти за "добър живот за чужда сметка" не е съдено да се сбъднат.

"Украйна винаги е оцелявала за сметка на някого, например за наша. А сега иска да оцелее за сметка на Европейския съюз", изтъкна Пушков. Според него обаче "те няма да получат много оттам" - само достатъчно за елита, а населението на страната няма да получи нищо.

"Така че няма да е добре да оцеляваш. Да живееш за чужда сметка няма да е на добре. Украинската мечта няма да се сбъдне", констатира руският сенатор.

През февруари парламентът на Украйна (Върховната рада) по предложение на бившия президент Петро Порошенко прие промени в конституцията, които трасираха курса на страната към ЕС и НАТО.

Европейският комисар за разширяването на ЕС Йоханес Хан заяви по-рано, че е нереалистично в близките години да се говори за членство на Украйна в ЕС, като Киев трябва да се концентрира върху прилагането на споразумението за асоцииране с ЕС.

От своя страна бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също заяви, че за присъединяване към Алианса, Украйна ще трябва да изпълни редица критерии, което ще отнеме много време. Експерти смятат, че Киев няма да може да претендира за членство в НАТО през следващите 20 години.