В Русия започна проверка за това дали петролната рафинерия "Лукойл" в България е доставяла горива на Украйна. Проверката е разпоредена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин на комисията по сигурността и противодействието на корупцията в Държавната дума, както и на комисията по енергетика.

Проверката ще върви по информацията, излязла в западната преса от разследването на Die Welt и Politiko за износ от България на оръжие и гориво още в първите месеци на войната.

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Die Welt: България - страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Страната ни е предоставила муниции, покриващи 1/3 от нуждите на украинската армия

Първи за разпореждането съобщава Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците, заяви това в своя канал в Telegram във вторник.

"Обърнах внимание на днешната публикация на Сергей Артемов във вестник "Московский комсомолец", в която се твърди, че рафинерията на руската компания "Лукойл" в Бургас е преработвала руски петрол и е доставяла гориво и петролни продукти на ВСУ чрез верига от посредници. ... По разпореждане на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин съответните комисии на Държавната дума по сигурността и борбата с корупцията и по енергетиката трябва да разгледат въпроса, да изпратят запитвания и да докладват за резултатите от разглеждането му", пише депутатът.

Според "Московский комсомолец", който се позовава на свои източници, горивото за украинските танкове е доставено чрез верига от посреднически фирми от българската рафинерия на "Лукойл". "Руският петрол, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас, и е покривала до 40% от нуждите на украинските войски, които настъпваха към Изюм и Херсон", припомня изданието.

Припомня се и че в близко бъдеще са планирани доставки на руски петрол по море за Румъния, където Лукойл управлява друга рафинерия.

НС прие да се назначава държавен оператор в "Лукойл"

НС прие да се назначава държавен оператор в "Лукойл"

"За" гласуваха 148 депутати, 23 бяха "въздържали се"