Руски следователи са започнали проверка на международното историческо общество и правозащитна организация "Мемориал" за реабилитация на нацизма, съобщи BBC. Подобни бяха и обвиненията в съда, с които бе обоснован искът за затваряне и прекратяване на действието на организацията и при излагане на мотивите на прокуратурата. Самото закриване бе осъществено обаче по член от законодателството, който забранява дейността на организации, които са финансирани от чужди организации.

Материалите по проверката на "мемориал" са внесени в следствието към Тверския район в Москва на 2 февруари. Информацията е потвърдена за РБК от източници от службите.

Съд в Москва нареди закриването на правозащитния център "Мемориал"

Съд в Москва нареди закриването на правозащитния център "Мемориал"

Заради нарушения на закона за чуждестранните агенти

Като повод за проверката е сигнал на организацията "Ветераните на Русия", в който се иска да се потърси наказателна отговорност от ръководството и сътрудниците на "Мемориал" за "отрицание на фактите на престъпленията на нацисткия режим". За намеренията си организацията съобщи още в края на миналата година. Както съобщава източника на РБК авторите на сигнала заявяват, че "Мемориал" реабилитира нацизма по пътя на отрицанието, умишленото премълчаване и фалшификация на факти за престъпленията на нацисти, като ги увековечава като жертва на политически репресии в СССР".

"Ветераните на Русия" внесоха още на 27 декември обръщение до Следствения комитет преди заседанието на Върховния съд. На това обръщение се позова и прокурора, но след официалното му постъпване, вече е започнала проверка.

Путин нахока най-известната правозащитна организация в Русия

Путин нахока най-известната правозащитна организация в Русия

"Мемориал" подкрепяла терористи и екстремисти, твърди руският президент

Още на 28 декември представителят на Главната прокуратура Алексей Жафяров пред Върховния съд заяви, че обществото "Мемориал" спекулира с темата за политическите репресии през 20 век, като създава лъжлив образ на СССР като терористична държава и реабилитира нацистки престъпници, чийто ръце за изцапани с кръвта на съветски граждани.

"Защо днес ние, потомци на победители, трябва да наблюдаваме реабилитацията на изменници на родината и поддръжници на нацистите, заяви с възмущение прокурор Жафяров. Навярно защото някой е платил за това. Това е и причината, заради която "Мемориал" така яростно отхвърля обвинението, че е чужд агент в Русия."

Германия, Франция и САЩ с остри реакции за закриването на "Мемориал" от Русия

Германия, Франция и САЩ с остри реакции за закриването на "Мемориал" от Русия

"Ужасна загуба за руския народ"