Решението на Върховния съд на Русия по-рано днес да закрие правозащитната организация "Мемориал" е "повече от неразбираемо". Това обяви Германия, добавяйки, че това е в противоречие с международните задължения за защита на фундаменталните граждански права, предаде "Франс прес".

"Оправданата критика от организации като "Мемориал" трябва да бъде изслушвана. Решението предизвиква у нас голямо безпокойство не на последно място, защото лишава жертвите на потисничество и репресии от техния глас", настоя говорителката на германското външно министерство в изявление.

Съдът в Русия нареди ликвидирането на правозащитната организация "Мемориал"

Съдът в Русия нареди ликвидирането на правозащитната организация "Мемориал"

Най-известната правозащитна организация в страната

По-рано френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази възмущение и безпокойство от закриването на "Мемориал" и подчерта, че това е "ужасна загуба за руския народ".

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан порица закриването на организацията като "трагичен опит за потискане на свободата на словото".

"Мемориал", за която Върховният съд на страната постанови днес да бъде закрита, обеща да намери "законни средства" да продължи дейността си.

Русия продължава опитите да смачка правозащитната организация "Мемориал"

Русия продължава опитите да смачка правозащитната организация "Мемориал"

Преди дни "Мемориал" беше нападната от Путин

"Мемориал", това не е една организация, нито дори социално движение. "Мемориал", това е нужда гражданите на Русия да знаят истината за трагичното минало, за съдбата на милиони хора. И никой не може да "закрие" тази нужда", подчерта в изявление правозащитната организация, обявена в Русия за чуждестранен агент.

От своя страна генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич изтъкна, че решението на руския върховен съд е "тежка новина за гражданското общество" в страната. Тя подчерта, че "Руската федерация изглежда се отдалечава още повече от нашите норми и общи европейски ценности".

"Днес е мрачен ден за гражданското общество на Руската федерация", посочи Пейчинович Бурич и подчерта, че "съществуването и развитието на организациите на гражданското общество са основен стълб на всяка европейска демокрация".

Путин нахока най-известната правозащитна организация в Русия

Путин нахока най-известната правозащитна организация в Русия

"Мемориал" подкрепяла терористи и екстремисти, твърди руският президент