Върховният съд на Русия разпореди най-известната правозащитна организация в страната да бъде ликвидирана за нарушаване на закон, който изисква организациите да се регистрират като чуждестранни агенти, слагайки край на година на репресии срещу критиците на Кремъл, невиждани от съветските времена, предаде "Ройтерс".

Закриването на правозащитната организация "Мемориал" слага край на година, в която главният критик на Кремъл беше хвърлен в затвора, политическото му движение забранено, а мнозина от сподвижниците му бяха принудени да избягат. Москва твърди, че просто прилагала закони, за да попречи на екстремизма и да защити страната от чуждо влияние.

Русия продължава опитите да смачка правозащитната организация "Мемориал"

Русия продължава опитите да смачка правозащитната организация "Мемориал"

Преди дни "Мемориал" беше нападната от Путин

"Това е лош сигнал, който показва, че нашето общество и страната ни се движат в грешна посока", изтъкна председателят на Управителния съвет на "Мемориал" Ян Рачински.

Закриването на организацията ще увеличи опасността от "пълна репресия" в Русия, подчерта един от адвокатите на "Мемориал" Мария Айсмонт по време на последните изслушвания в съда днес.

"Мемориал" нарече делото политически мотивирано. Агенция "Интерфакс" цитира адвокат на организацията, който обяви, че ще обжалват решението както в Русия, така и в Европейския съд по правата на човека.

ООН предупреди Русия срещу затварянето на правозащитниците "Мемориал"

ООН предупреди Русия срещу затварянето на правозащитниците "Мемориал"

Кремъл предприе рязък диктаторски завой

Създадена в епохата на "гласността" на съветската либерализация от видни дисиденти, включително вдовицата на носителя на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, "Мемориал" първоначално се фокусира върху документирането на престъпленията от сталинистката епоха.

Тя беше главната правозащитна организация в Русия по време на двете войни в Чечня през 1990-те години, а наскоро се обяви срещу репресиите срещу критиците при управлението на президента Владимир Путин.

Властите поставиха организацията в официален списък с "чуждестранни агенти" през 2015 г., ход, който доведе до множество ограничения върху дейността ѝ.

Съветът на Европа: затварянето на руските правозащитници "Мемориал" ще е опустошителен удар

Съветът на Европа: затварянето на руските правозащитници "Мемориал" ще е опустошителен удар

Пореден тежък удар за гражданското общество в Русия

Миналия месец прокуратурата обвини базираните в Москва център за човешки права "Мемориал" и "Мемориал интернешънъл", неговата структура майка, в нарушаване на закона за чуждестранните агенти.

Прокуратурата твърдеше, че "Мемориал интернешънъл" била нарушила разпоредбите, като не е маркирала всички свои публикации, включително публикации в социалните мрежи, с етикета "чуждестранен агент". Прокуратурата обвини базирания в Москва център в одобряване на тероризма и екстремизма.

Говорейки на последното заседание по делото, прокурор каза, че "Мемориал" била организирала мащабни медийни кампании, които целели дискредитиране на руските власти.

Путин нахока най-известната правозащитна организация в Русия

Путин нахока най-известната правозащитна организация в Русия

"Мемориал" подкрепяла терористи и екстремисти, твърди руският президент

Правозащитната организация отрече каквито и да е сериозни нарушения и нарече съдебните дела политически. Тя настоя, че членовете ѝ ще продължат работата си, дори ако бъде разпусната.

Путин, бивш шпионин в съветската специална служба КГБ, настоя този месец, че "Мемориал" била защитавала организации, които Русия смята за екстремистки и терористични, и че нейният списък с жертви на репресиите от съветската епоха включвал колаборационисти на нацистите.