Представител на ООН предупреди, че Русия ще прояви "крещящо пренебрежение" към ценностите на ООН, ако продължи с плановете си да затвори най-известната правозащитна организация в страната "Мемориал", информира "Франс прес".

Миналата седмица прокуратурата реши да разпусне организацията уж заради системни нарушения на конституцията и законодателството за "чуждестранни агенти", както и предполагаемо оправдание за "тероризъм и екстремизъм".

Натискът върху "Мемориал" идва на фона на безпрецедентна репресия срещу опозицията и независимите организации, след като властите хвърлиха в затвора опозиционния лидер Алексей Навални по-рано тази година.

"Надявам се, че властите няма да стигнат толкова далеч, че да разпуснат, тъй като това би показало крещящо пренебрежение към ценностите на ООН", настоя Мери Лоулър, специален докладчик за положението на защитниците на правата на човека.

Съветът на Европа: затварянето на руските правозащитници "Мемориал" ще е опустошителен удар

Съветът на Европа: затварянето на руските правозащитници "Мемориал" ще е опустошителен удар

Пореден тежък удар за гражданското общество в Русия

"Опасявам се също, че ако "Мемориал" бъде ударена, ще бъде само въпрос на време преди останалите участници от гражданското общество в Русия също да бъдат ударени", подчерта тя на видео пресконференция.

Върховният съд на Русия трябва да разгледа на 25 ноември искането за разпускане на правозащитната организация, която ръководи работата на около 50 клона в страната и чужбина.

Вчера един от основателите на "Мемориал" каза пред АФП, че този ход показва, че Кремъл е предприел "рязък" диктаторски завой.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира в понеделник, че "Мемориал" отдавна имали проблеми със спазването на руското законодателство.

Рязко увеличение на политическите затворници в Русия, напомнящо за времената на СССР

Рязко увеличение на политическите затворници в Русия, напомнящо за времената на СССР

Тенденция, която напомня репресиите от късната съветска епоха

Член на съвета по правата на президента, който обикновено се придържа към линията на Кремъл, уточни днес, че консултативният орган планира да повдигне темата пред президента Владимир Путин.

Основан през 1989 г. от правозащитници, включително известния учен и съветски дисидент Андрей Сахаров, "Мемориал" е в полезрението на руските власти от години.

Организацията, която редовно е цитирана като потенциален носител на Нобелова награда за мир, но никога не я е печелила, провежда кампании за запазване на историческата памет в Русия и срещу нарушаването на правата.