Затварянето на уважаваната руска правозащитна организация "Мемориал" ще нанесе "опустошителен удар" на гражданското общество в Русия. Това подчерта генералният секретар на Съвета на Европа, паневропейския орган за правата, информира "Франс прес".

Затварянето на "Мемориал" ще нанесе още един опустошителен удар върху гражданското общество, което е основен стълб на всяка демокрация", настоя Мария Пейчинович Бурич, призовавайки руската прокуратура да преразгледа стъпката, обявена вчера, да затвори правозащитната организация.

Рязко увеличение на политическите затворници в Русия, напомнящо за времената на СССР

Рязко увеличение на политическите затворници в Русия, напомнящо за времената на СССР

Тенденция, която напомня репресиите от късната съветска епоха

"Мемориал", най-старата руска правозащитна организация, уточни, че е била уведомена от Върховния съд на Русия, че прокуратурата е подала искане за разпускане на организацията заради систематични нарушения на законодателството за "чуждестранни агенти".

Термин с оттенък от съветската епоха, статутът "чуждестранен агент" принуждава лица или организации да разкриват източници на финансиране и да обозначават всички свои публикации, включително публикации в социалните мрежи, с етикет или може да бъдат глобени.

"Мемориал", които редовно са споменавани като потенциален носител на Нобелова награда за мир, но никога не са печелили, провеждат кампании за запазване на историческата памет в Русия и срещу нарушенията на правата, особено в региона на Северен Кавказ.

Бурич определи хода на руската прокуратура като "много прискърбен".

Активисти в Москва призоваха Русия да поеме отговорност за престъпления в Сирия

Активисти в Москва призоваха Русия да поеме отговорност за престъпления в Сирия

Публикуването му съвпада с 10-ата годишнина от избухването на войната

Тя разкритикува остро правилото за статут на "чуждестранен агент", като настоя, че "този закон стигматизира неправителствени организации, медии и отделни лица и оказа репресивно въздействие върху гражданското общество в Русия през последните години".

"Мемориал" вчера изтъкна, че "няма правно основание" за казуса, отбелязвайки, че са обвинени, че не са се идентифицирали публично като посочен чуждестранен агент.

"Това е политическо решение, насочено към унищожаване на обществото "Мемориал", организация, посветена на историята на политическите репресии и защитата на човешките права", изтъкнаха правозащитниците.

Заседанието по делото, заведено от прокуратурата, е насрочено за 25 ноември според сайта на съда.