В Русия се създават лазерни системи, предназначени за борба с безпилотни летателни апарати. Това обяви руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко в интервю за вестник "Червена звезда", който се издава от руското военно министерство.

"Понастоящем се работи по създаването на други (освен комплекса "Пересвет", б. р.) лазерни комплекси за противодействие на безпилотни летателни апарати, както и оптични и оптико-електронни средства на противника. Те се интегрират с огневите оръжия на бронираните машини за борба с атакуващите средства на високоточни оръжия", отбелязва той.

По думите на Криворучко разработвал се също и радиочестотен комплекс за функционално поразяване на електронното оборудване на безпилотни летателни апарати. Заместник-министърът припомни, че от края на 2019 г. всички лазерни комплекси "Пересвет" са застъпили на бойно дежурство.

За първи път руският президент Владимир Путин обяви най-новите видове руски стратегически оръжия, сред които беше бойният лазер "Пересвет", в обръщението си към Федералното събрание на 1 март 2018 г. По-късно военният министър Сергей Шойгу съобщи, че инсталациите на комплекса "Пересвет" са застъпили на експериментално бойно дежурство от 1 декември 2018 г.

Както отбеляза началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валери Герасимов, "Пересвет" се използва от декември 2019 г. за прикриване на мобилни руски ракетни системи.

По-рано източник от военнопромишления комплекс на Русия каза пред "Новости", че руските предприятия са започнали да разработват най-новия комплекс за радиолокационно наблюдение на далечни разстояния, базиран на безпилотен самолет от хеликоптерен тип. Той ще проследява малки и нискоскоростни вражески безпилотни летателни апарати на ниска и изключително ниска височина и ще осигурява насочване за тях за зенитно-ракетните системи на противовъздушната отбрана.