Руският сенатор Алексей Пушков коментира думите на представители на Министерството на енергетиката на САЩ, които нарекоха американския втечнен природен газ (LNG) "свободен газ" и "молекули на американската свобода".

По-рано заместник-министърът на енергетиката на САЩ Марк Менезес заяви, че увеличаването на износа на американски LNG има "решаващо значение за разпространението на свободен газ по целия свят".

От своя страна друг заместник-министър на енергетиката на САЩ заяви, че доставките на LNG трябва да бъдат увеличени, за да "се осигури на света чиста енергия", което също така ще допринесе за разпространението на "молекули на американска свобода" по целия свят.

САЩ ще изнасят все повече газ ("молекули на американската свобода")

САЩ ще изнасят все повече газ ("молекули на американската свобода")

"Газ на свободата" за всички от сърце

"Заместник-министърът на енергетиката на САЩ нарече американския газ "газ на свободата", неговите "молекули". Това е един от върховете на пропагандните глупости "made in USA". Скоро ще се договорят за това, че Кока-Кола се състои от "атоми на демокрацията", а "Макдоналдс" предлага на клиентите "йони на правата на човека", написа Пушков саркастично в "Туитър".

САЩ активно рекламират своя LNG на европейския пазар като алтернатива на руските доставки, включително в рамките на проекта "Северен поток-2".