Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи за ареста в Московска област на директора по качеството на самолетостроителен завод, който е предал на Украйна снимки на чертежи на части на самолети. Срещу него е образувано дело за държавна измяна, предава "Инерфакс".

Установено е, че жител на Московска област, "имащ достъп до техническа документация с гриф "строго секретно", е заснел на мобилен телефон "фрагменти от чертежи на детайли на военна авиационна техника", след което по електронни комуникационни канали е предал тези материали на гражданин на Украйна - служител на "Одеския авиационен завод", съобщи Центърът за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ във вторник.

Специалната служба съобщи, че е образувано наказателно дело за престъпление по член 275 от Наказателния кодекс на Русия - "държавна измяна". Максималното наказание по този член е 20 години затвор. ФСБ съобщи, че заподозреният е арестуван.

Припомняме, че миналия месец бе арестуван водещ руски експерт по хиперзвукови технологии по подозрение в държавна измяна, съобщи тогава държавата информационна агенция ТАСС.

Андрей Шиплюк ръководи лабораторията по хиперзвукова техника в Новосибирския институт по теоретична и приложна механика, според уебсайта на института, и през последните години координира изследванията в подкрепа на разработването на хиперзвукови ракетни системи.

Осъдиха руския журналист Иван Сафронов на 22 години затвор за държавна измяна

Осъдиха руския журналист Иван Сафронов на 22 години затвор за държавна измяна

Той беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация