Във вторник американците ще гласуват на избори за Конгрес на САЩ, а в редица щати ще се проведат и избори за губернатори и представители на местните законодателни органи.

На изборите ще бъдат избрани 435-членната Камара на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) и една трета от местата в Сената.

Освен това 36 щата и три територии - Гуам, Северните Мариански острови и Американска Самоа - ще избират губернатори.

Байдън е оптимист за частичните избори в САЩ

Байдън е оптимист за частичните избори в САЩ

Американците гласуват за конгреса и сената

Западните медии отбелязват, че тези избори косвено ще позволят да се разбере оценката на американците за дейността на президента Джо Байдън и ще се превърнат във важен индикатор за настроенията преди следващите избори на държавен глава през 2024 г.

Изборите се провеждат в средата на президентския мандат и поради това се наричат междинни избори. Те са смятани за оценка за мандата на Джо Байдън.

Според последните социологически проучвания, особено на Politico, демократите и републиканците имат приблизително еднакви шансове да спечелят мнозинство в Сената. Резултатите от изборите в Уисконсин, Пенсилвания, Джорджия, Невада, Ню Хемпшир и Аризона ще изиграят ключова роля.

Пригожин призна за руска намеса в изборите в САЩ

Пригожин призна за руска намеса в изборите в САЩ

"Намесихме се, намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както го умеем"

Членовете на Републиканската партия се нуждаят само от едно допълнително място от избраните тази година, за да получат контрол над горната камара на Конгреса на САЩ. Според проучванията на общественото мнение перспективите за ситуацията в Камарата на представителите са по-предвидими, отколкото в Сената. Има голяма вероятност републиканците да спечелят мнозинство в него.

В момента и двете камари на Конгреса се контролират от демократите.