Доклад на Конгреса на САЩ, публикуван днес, обвинява китайски държавни медии в шпионаж и пропаганда и настоява, че техните служители в САЩ трябва да бъдат задължени да се регистрират като чуждестранни агенти, съобщава "Ройтерс".

В годишния доклад на Комисията за преглед на отношенията между САЩ и Китай в областта на икономиката и сигурността се изтъква, че въпреки че Китай е затегнал ограниченията върху местните и чуждестранните медии, китайските държавни медии бързо са осъществили експанзия в чужбина.

Русия приема на второ четене медийния закон за чуждестранните агенти

Русия приема на второ четене медийния закон за чуждестранните агенти

Русия, която отрича намеса в американските избори, заяви, че ще реагира срещу действията на САЩ

Комисията, създадена от Конгреса през 2000 г., за да следи отражението на търговските отношения между САЩ и Китай върху националната сигурност, заяви, че експанзията на китайските държавни медии била част от по-широк опит за упражняване на по-голям контрол над начина, по който Китай е представян в световен мащаб, както и за събиране на информация.

Докладът подчертава бързия растеж на китайската държавна новинарска агенция "Синхуа" и отбелязва, че тя има офиси в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън и Сан Франциско.

"Синхуа" изпълнява част от функциите на разузнавателна агенция със събирането на информация и генерирането на класифицирани доклади за китайското държавно ръководство както за местни, така и за международни събития", се уточнява в доклада.

Цитират се свидетелски показания пред комисията на финансираната от американското правителство правозащитна организация "Фрийдъм хаус", като се изтъква, че "вратичка" в Закона за регистрация на чуждестранни агенти позволява на лица, работещи за "Синхуа" и в. "Народен ежедневник", да не са обхванати от закона.

Законът за регистрация на чуждестранни агенти, който е приет за пръв път през 1938 г. в навечерието на Втората световна война за борба с опитите за пропаганда на нацистка Германия, изисква от чужди правителства, политически партии и лобисти, които те наемат в САЩ, да се регистрират в Министерството на правосъдието.

Англоезичният вестник The China Daily, който е орган на управляващата Китайска комунистическа партия и се използва за пропагандните цели на китайското управление, е вече регистриран съгласно Закона за регистрация на чуждестранните агенти, но само неговите висши ръководители са длъжни индивидуално да разкрият, че работят за изданието.

В понеделник финансираната от Кремъл телевизия RT America се регистрира като чуждестранен агент, след като американските специални служби в доклад през януари я определиха като "държавна пропагандна машина", която е допринесла за кампанията на Кремъл да се намесва в миналогодишните президентски избори в САЩ.

Съгласно закона RT ще бъде задължена да разкрива финансова информация. Москва заяви, че разглежда действията срещу RT като неприятелски акт.