Съобщава се, че администрацията на президента Байдън е поискала от Камарата на представителите на американския Конгрес да одобри модернизирането на турските изтребители F-16, според статия на вестник The Wall Street Journal от сряда. Потенциална сделка може да включва високотехнологични ракети, радарни системи и комплекти за електронна война за тези машини.

Според статията администрацията на Байдън може да използва тази заявка, изпратена до Конгреса миналия месец от турското правителство, за да установи нивото на подкрепа, която подобна сделка би получила от законодателите, които многократно критикуват турския президент Реджеп Тайип Ердоган, особено след закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400.

През декември 2020 г. Съединените щати наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция, която е член на НАТО, заради С-400 и изхвърлиха Анкара от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и купувач. Анкара твърди, че този ход е несправедлив.

САЩ продават изтребители F-16 на Турция, но с условие

САЩ продават изтребители F-16 на Турция, но с условие

Анкара трябва да инвестира в програмата F-35

Надеждата е, че подобна сделка може да помогне за сближаването на Турция и Запада, успокоявайки опасенията, че страната може да се наклони към Русия или Китай.

От друга страна Турция, вече заяви, че обмисля да закупи руски изтребители Су-35 и Су-57, ако не успее да се споразумее със САЩ за доставката на американски изтребители F-16 и както показва историята с С-400 заканите на Анкара обикновено не са напразни.

Според изданието въпреки намеренията на администрацията, мнозина в Конгреса на Съединените щати остават критични. Те посочват продължаването на отношенията между Анкара и Москва като значителна пречка, като същевременно се съсредоточават върху въпроса за правата на човека и конкретно срещу осъждането на Осман Кавала да работи срещу това сближаване.

Турция остава непреклонна за закупуването на руските С-400

Турция остава непреклонна за закупуването на руските С-400

Ердоган е обнадежден за преговорите със САЩ за нови самолети F-16