Съединените щати са предложили на Турция да й продадат изтребители F-16 в замяна на инвестиции от страна на Анкара в програмата F-35. Това обяви турският президен Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, Турция беше отстранена от въпросната програма, след като закупи от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400.

По-рано този месец стана ясно, че Анкара е отправила искане до САЩ за закупуване на 40 изтребителя F-16, произведени от "Локхийд Мартин", както и близо 80 комплекта за модернизация на настоящите си военни самолети.

Турция иска от САЩ позволение да купи 40 F-16 и  80 комплекта за модернизация на наличните

Турция иска от САЩ позволение да купи 40 F-16 и 80 комплекта за модернизация на наличните

Искането вероятно ще срещне трудности в Конгреса на САЩ, има двупартийна подкрепа за допълнителен натиск върху Анкара

През 2019 г. Анкара бе поръчала над 100 самолета F-35, също произведени от Lockheed Martin, но бе изключена от програмата, след като придоби руски системи за противоракетна отбрана С-400.

Десетилетното партньорство между съюзниците от НАТО премина през безпрецедентен смут през последните пет години поради разногласия относно политиката в Сирия, по-близките отношения на Анкара с Москва, военноморските й амбиции в Източното Средиземноморие, обвиненията на САЩ срещу държавна турска банка и ерозия на правата и свободите в Турция.

Очакванията бяха, че искането за нови самолети вероятно ще срещне трудности при получаването на одобрение от Конгреса на САЩ, където настроенията към Турция силно се влошиха през последните години, главно поради закупуването на С-400 и проблемите в областта на правата на човека.

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Разговорите в Ню Йорк се без желания резултат, очаква разговорите в Сочи

Покупката на С-400 от Анкара предизвика санкции на САЩ. През декември 2020 г.Вашингтон включи в черния списък турската дирекция "Отбранителна промишленост", нейния шеф Исмаил Демир и още трима служители.

Оттогава САЩ многократно предупреждава Турция да не купува повече руско оръжие. Но миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обясни, че Анкара все още възнамерява да купи втора партида С-400 от Русия, което може да задълбочи разрива с Вашингтон.

В Конгреса на САЩ има двупартийна подкрепа, за да подтикне администрацията на Байдън да окаже допълнителен натиск върху Анкара, преди всичко заради закупуването на руско оръжие и нейните действия в областта на правата на човека.