Реките са естествено препятствие за победа във "война с Русия", пише американското електронно издание Breaking Defense.

Отбелязва се, че в случай на военен конфликт между САЩ и Русия, военни действия ще се проведат в Източна Европа - на обширна равнина с множество реки. Една от тях - Висла, преминава през цяла Полша от юг на север, така че силите на НАТО трябва да използват мостове, за да изпратят подкрепления или за изтеглянето на войски, като те рядко може да издържат повече от 55 тона.

Изданието подчертава в тази връзка, че тежащият повече от 60 тона танк M1 Abrams и неговите "събратя" в Северноатлантическия алианс - британският Challanger II, германският Leopard II и дори френският Leclerc - ще бъде опасно да бъдат използвани по много мостове на най-ключовите места.

Пояснява се, че мостовете в Източна Европа по време на Студената война са били построени по такъв начин, че да издържат на 45-тонните съветски танкове. И въпреки "определени възможности" на американските инженерни войски да строят мостове под огън, тези възможности са твърде ограничени, за да се справят дори с една от най-големите източноевропейски реки, заключава авторът.