Длъжностни лица от Министерството за вътрешната сигурност на САЩ са обезпокоени от евентуалното засилване на екстремистки групи, породено от победата на талибаните в Афганистан.

Това разкри АП.

Агенцията се позовава на шефа на отдела за разузнаване и анализ в Министерството за вътрешната сигурност на САЩ Джон Коен. Според него привържениците на теорията за "превъзходството на белите" и други екстремистки групи "смятат, че действията на талибаните са успешни и представляват заплаха за бялата раса. "

Главатари на талибаните заемат ключови позиции в правителството на Афганистан

Главатари на талибаните заемат ключови позиции в правителството на Афганистан

Все още не са обявени всички членове на кабинета

"Има опасения, че тези групи могат да предизвикат насилствени действия срещу имигрантските общности, определени религиозни общности или дори срещу тези, които постоянно пребивават в САЩ", предупреди Джон Коен.

По-рано американската компания SITE Intelligence Group, която следи информационната активност на екстремистите, съобщи, че завземането на властта от талибаните в Афганистан активирала крайно десните екстремистки общности, независимо дали се дължи на желанието им да подражават на талибаните или все по-агресивна реторика срещу "набезите от разселени афганистанци".

Според официални данни САЩ са евакуирали над 100 000 души от Афганистан. Част от тях са местни жители, които през последните 20 години активно са помагали на американския контингент.