Руските ракети "Оникс" са по-бавни от най-новите хиперзвукови ракети, но те все още остават смъртоносни и представляват заплаха за корабите на противника, пише американското издание за геополитически анализи The National Interest.

Ракетите "Оникс" се определят в публикацията като "стари свръхзвукови оръжия", тъй като според изданието те за пръв път са влезли в експлоатация преди почти 20 години - още през 2002 г. При новото поколение ракети "Оникс" обсегът на полета се увеличава с 600 до 800 километра, като освен това те разполагат с подобрена система за прицелване и защита от радиосмущения, отбелязва авторът на статията.

Тези ракети са способни да достигнат скорост, която е около 2,5 пъти по-висока от скоростта на звука. За сравнение, пише списанието, скоростта на ракетите "Циркон" ще е над 5 пъти по-висока от скоростта на звука. Скоростта на ракетите "Оникс" обаче ще бъде достатъчна, за да представлява заплаха за системите за противовъздушна отбрана на корабите на Запада.

Както отбелязва The National Interest Отделът за чуждестранни военни изследвания към армията на САЩ смята системата за насочване за една от "най-интересните" характеристики на ракетите "Оникс". Тази система позволява съвместната употреба на ракети от различни класове, тя може също така да определи и степента на важност на целите, въз основа на което разработва план за удар.

След унищожаването на основната цел останалите ракети се изстрелват по други кораби, така че повече от една ракета не нанася удар по повече от една цел. След като премине в режим на автоматично проследяване на целта, у "Оникс" се включва радар, след което ракетата се спуска на височина от пет до десет метра, на която повечето от радарите на ПВО системите не могат да работят, пояснява списанието. Щом "Оникс" се издигне изпод хоризонта, радарът на ракетата отново се включва, а заедно с него се прехваща основната цел. Тази функция, заедно с високата скорост на полета, значително усложнява работата на системите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба на противника, пише изданието.

В заключение The National Interest подчертава, че въпреки различните съобщения за това, че хиперзвуковите оръжия "ще променят правилата на играта", по-старите и бавни свръхзвукови оръжия все още представляват заплаха за надводните кораби.