Правителствен доклад, публикуван днес в САЩ, очертава план за кибервойна по време на "деня на страшния съд" и препоръчва на администрацията във Вашингтон да предприеме всеобхватни промени, за да отговори на други предизвикателства пред киберсигурността на страната, съобщава "Ройтерс".

Докладът, създаден от двупартийна група, финансирана от американското правителство, съветва Конгресът на САЩ да приеме серия от закони за създаване на нови или реорганизиране на съществуващи правителствени служби, за да се подобри киберзащитата на страната. Той също така предлага и други инициативи, които според авторите биха могли да доближат чуждестранните съюзници и партньорите от частния сектор до американското правителство по отношение на усилията в областта на киберсигурността.

"Идеята с ядреното възпиране е, че или сте възпрели или не сте", изтъкна Сюзан Сполдинг, член на комисията и бивш високопоставен служител в областта на сигурността, за констатациите на доклада през миналата седмица на събитие във Вашингтон.

"С киберсредства се опитвате да ограничите нивото на злонамерена киберактивност. Това няма да бъде "ние ще ликвидираме кибератаките". Става въпрос за смекчаване на последиците и ограничаване на нивото на активност", уточнява Сполдинг.

Сред препоръките на групата са набор от предложения, които биха могли да задействат създаването на нов "Национален кибердиректор" в Белия дом, подсилена военна киберсила и уникалното бюро към Държавния департамент за киберпроблеми.

От 2015 г. досега мащабни кибератаки като т. нар. WannaCry, заразяваща със злонамерен софтуер, удариха болници, правителствени служби и други доставчици на инфраструктура. Тези видове инциденти накараха комисията да изработи планове за действие в извънредни ситуации, за да се подготви за мащабен киберконфликт с Русия, Китай и др.

Планът казва, че правителството трябва да даде приоритет на поддържането на икономиката онлайн, осигурявайки потока на стоки и услуги в национален мащаб.

"Това е област, върху която комисията наистина се фокусира", каза Саманта Равич, друг член на комисията, като допълни: "Това трябва да бъде планирано предварително, не можете да го направите, когато светлините угаснат."

Първоначално комисията беше създадена през 2019 г. чрез финансиране, осигурено от миналогодишния бюджет за отбрана. Сенаторът от Мейн Ангъс Кинг и конгресменът от Уисконсин Майк Галахър ръководеха групата, която включваше представителство от Белия дом, Конгреса, разузнавателната общност, съдебната система и частния сектор.