Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга за две години и ограничаване на разходите.

Това потвърди пред Си Ен Ен председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

С тази сделка САЩ се отдалечават с една стъпка от ръба на историческия фалит.

Принципното споразумение беше постигнато от президента Джо Байдън и Маккарти по време на телефонен разговор в събота, съобщи източник, запознат с разговора им.

Сега двамата лидери са изправени пред високата задача да продадат сделката на съюзниците си в двете камари на Конгреса, където републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите - Сената.

Сделката трябва да бъде приета преди 5 юни - решаващата дата, на която министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че САЩ вече няма да могат да плащат сметките си.

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Няма алтернатива на повишаването на тавана на дълга

"След седмици на преговори стигнахме до принципно споразумение. Все още имаме много работа за вършене, но вярвам, че това е принципно споразумение, което е достойно за американския народ", заяви Маккарти по време на кратко изказване пред репортери.

"Споразумението защитава ключовите приоритети и законодателни постижения на републиканците, но и на демократите", каза Байдън в изявление.

"Споразумението представлява компромис, което означава, че не всеки получава това, което иска. Това е отговорността на управлението", посочи президентът.

Ако в крайна сметка споразумението премине през Конгреса и бъде подписано от Байдън преди така наречената дата Х, Белият дом и републиканците от Камарата на представителите ще са избегнали безпрецедентна икономическа криза.

МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има много сериозни последици

МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има много сериозни последици

Демократи и републиканци трябва да работят за постигане на консенсус, за да вдигнат тавана на дълга

Неплатежоспособността на американското правителство, която никога не се е случвала, може да предизвика глобална рецесия и загуба на милиони работни места - сценарий, който се очертаваше в последната минута на преговорите по време на празничния уикенд.

Двугодишната сделка също така ще отложи следващата борба за повишаване на тавана на дълга за след изборите през 2024 г.