Повече от 200 химически завода в САЩ ще трябва да намалят токсичните емисии, които е вероятно да причинят рак, съгласно ново правило, издадено от Агенцията за опазване на околната среда (EPA). Правилото насърчава ангажимента на президента Джо Байдън към справедливостта в областта на околната среда, като предоставя критична здравна защита за общности, обременени от промишлено замърсяване от етиленов оксид, хлоропрен и други опасни химикали, предава Асошиейтед прес.

В комбинация с правило, издадено миналия месец, ограничаващо емисиите на етиленов оксид от търговските стерилизатори, използвани за почистване на медицинско оборудване, новото правило ще намали емисиите на етиленов оксид и хлоропрен с близо 80%, казаха служители.

Правилото ще се прилага за 218 съоръжения, разположени в Тексас и Луизиана, долината на река Охайо, Западна Вирджиния и Горния юг, каза EPA. Новата нормативна уредба актуализира няколко разпоредби относно емисиите от химически заводи, които не са били променяни от близо две десетилетия.

Новото правило ще премахне повече от 6 200 тона токсични замърсители на въздуха годишно и ще въведе мониторинг на периметъра, каза EPA, справяйки се с рисковете за здравето в околните общности и насърчавайки екологичната справедливост в Луизиана и други щати.

Въпреки че се фокусира върху токсичните емисии, "по самото си естество това правило осигурява защита на общностите и екологична справедливост най-вече за чернокожи и цветнокожи общности, общности с ниски доходи, които страдат от тези емисии.

Възрастни швейцарки спечелиха знаково дело за климата пред съда в Страсбург

Възрастни швейцарки спечелиха знаково дело за климата пред съда в Страсбург

Това може да се превърне в прецедент за други подобни дела