Американски конгресмени са внесли проектозаконодателство, опитвайки се да спрат поне част от продажбата на оръжие на Саудитска Арабия от страна на президента Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Републиканецът Ранд Пол и демократите Крис Мърфи и Ал Франкен представиха решение за неодобрение на сделката в Сената, за да предизвикат гласуване дали да се блокира част от оръжейната сделка.

Комисията по външните работи към Сената е получила официално уведомление за предстоящата продажба на 19 май.

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 110 млрд. долара

Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 110 млрд. долара

Най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ...

Закон от 1976 г. позволява на сенаторите да предизвикват гласуване относно продажбата на оръжия, след като официално бъде съобщено на Конгреса за плановете. Същите трима сенатори са внесли подобна резолюция през миналата година, опитвайки се да блокират продажбата на танкове и друго военно оборудване на стойност 1,15 млрд. долара на Саудитска Арабия. Тази мярка не беше приета с голямо мнозинство.

Саудитска Арабия беше първата спирка в първото посещение на Тръмп в чужбина тази седмица, като той беляза визитата, обявявайки оръжейната сделка в Рияд на 20 май. Саудитска Арабия се съгласи да закупи американско въоръжение на стойност 110 млрд. долара, като има възможност в рамките на следващите 10 години да отдели над 350 млрд. долара за същата цел.

Конгресмените се стремят да блокират около 500 млн. долара от продажбата, което е частта, включваща боеприпаси с прецизно насочване и други нападателни оръжия.

"Като се има предвид подкрепата на Саудитска Арабия спрямо тероризма в миналото, лошото състояние с правата на човека и съмнителните тактики във войната ѝ в Йемен, Конгресът трябва да внимателно да обмисли и задълбочено да обсъди дали продажбата на оръжие за милиарди долари на тях е най-доброто от гледна точка на интереса на националната ни сигурност сега", изтъкна Ранд Пол в изявление.

Членове на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) също предприеха действия по планираната продажба. Републиканецът Тед Йохо и демократът Тед Лю писаха до председателя на Комисията по външните работи на Камарата на представителите, искайки изслушване да обсъди продажбата на боеприпаси с прецизно насочване на Рияд.

Администрацията на бившия президент Барак Обама преустанови планирана продажба на боеприпаси с прецизно насочване през декември заради опасения във връзка с оглавяваната от Саудитска Арабия военна компания в Йемен и цивилните жертви.

Ала Тръмп заяви, че иска да насърчи продажбите на оръжия в чужбина като начин за създаване на работни места в САЩ.