Вместо въображаем "компромис" между възраждането на икономиката и опазването на здравето, политиките на президента Доналд Тръмп водят едновременно до Голяма депресия и десетки хиляди смъртни случаи. Това е така, защото компромис между икономиката и здравеопазването не съществува, освен в фантазията на Тръмп. Освен ако хората не са уверени в своята безопасност насред пандемията, те няма да възобновят нормалния си живот. Допускайки преждевременно възобновяване, което гарантира, че епидемията ще продължи да бушува, Тръмп най-вероятно осъди Америка на икономически крах, пише за СиЕнЕн Джефри Д. Сакс. 

Фантастът насърчава магическото мислене и може би дори сам си вярва в това. Тръмп каза, че вирусът не представлява заплаха. Той каза, че ще изчезне до април. Той каза, че е напълно под контрол. През март той каза, че имаме всички тестове, от които се нуждаем.

Епидемията е контролируема, когато правителството е сериозно. Австралия, Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Тайван, наред с други, са запазили смъртните случаи до под 10 на милион население, в сравнение с 271 на милион в Съединените щати. Тези други страни прилагаха политики за обществено здраве в национален мащаб, САЩ не.

САЩ отчита смъртност от Covid-19 - близо 90 000 - и почти сигурно е, че е по-висока въз основа на сравнение на смъртните случаи през тази и миналата година - сега Тръмп се опитва да дискредитира броя на смъртните случаи. Във фентъзи света на Тръмп няма смъртни случаи, ако не се съобщават. 

Маневрите на Тръмп също няма да спасят икономиката, която е в свободно падане. Сега щатите могат да се отворят и по този начин да разпространят повече болести и смърт. Но отново икономическата фантазия няма да замени реалността. Потребителите няма изведнъж да започнат да купуват. Строителите няма да изведнъж да изградят сгради.

Някои от последователите на Тръмп може да се насочат към многолюдни места - и ако е така, мнозина ще се заразят с вируса - но не и повечето американци.

От рекордните 20,5 милиона работни места, изгубени през април, повечето няма да се върнат скоро, независимо дали щатите обявяват икономиките си за открити. Продължаващото разпространение на самия вирус ще блокира всяко значимо бързо възстановяване. Ще настъпят дълбоки структурни промени. Част от днешните загуби на работни места да бъдат постоянни.

Ето някои от работните места, които няма да се завърнат: Електронната търговия ще измести много тухлени и строителни дейности на дребно. Търговски вериги с големи имена вече фалират седмица след седмица. Резултатът е, че много работни места на дребно, намаляващи с 2,1 милиона спрямо март и април 2020 г., вероятно няма да се върнат. Работите, създадени в резултат на онлайн пазаруването, няма да се равняват на загубените.

Много фирми ще реорганизират работните си процеси, за да позволят далеч повече работа от дома и това ще остави офис комплексите слабо населени. Много компании ще намалят пространството си, което означава, че новото търговско строителство ще остане в депресия за години напред.

Новото сондиране на петрол и газ се срина и няма да се възстанови до минали нива, предвид дългосрочното пренасищане на световните петролни пазари и срива в цените на петрола и газа. Пътуванията и туризмът ще останат потиснати, докато епидемията е безконтролна, намалявайки броя на наетите в места за настаняване, за свободно време, за забавления и ресторанти.

Друга идея на Тръмп е да принуди компаниите да се върнат у дома от Китай и да възстановят своите вериги за доставки у дома. Това е поредната фантазия. Чрез засилване на атаките срещу Китай - включително нови мерки за откъсване на китайските компании от американската полупроводникова технология - Тръмп ще смаже перспективите за растеж на голяма част от високотехнологичната индустрия на Америка, чийто бизнес включва международни пазари, включително огромното население на Китай. Ходовете на Тръмп ще предизвикат отмъщение на Китай и ще ускорят деня, в който Китай ще се конкурира със САЩ в различни измерения на производството и дизайна на полупроводници, като специализирани чипове за изкуствен интелект и 5G.

Една очевидна област на отмъщението ще бъде Китай да купува самолети от Airbus вместо Boeing. Дори преди пандемията Boeing бе в много дълбока криза заради явното си лошо управление на 737 Max. Неуспехът на Тръмп да овладее епидемията и усилените му атаки срещу Китай ще задълбочат неволите на авиокомпанията. Акциите на Boeing паднаха с 2% на 15 май, в деня след новите мерки на Тръмп срещу Китай, акциите на Boeing намаляха с над 70 процента от пика на 1 март 2019 г.

Тръмп ще се опита да спаси компаниите, без съмнение, включително собствения си семеен бизнес. Той ще се опита да спаси нефтения и газовия сектор, макар че никоя банка няма да го докосне. Той ще подкрепя пропадащите компании на приятели, приближени и сътрудници на кампаниите му. Той ще лъже, ще се опита да скрие данни, да обвинява другите и ще доведе до задълбочаваща се катастрофа.

Но има три истински стъпки за излизане от новата Голяма депресия.

Първо и най-спешно трябва да прекратим епидемията чрез мерките за обществено здраве - тестване, проследяване и карантиране - които Тръмп последователно пренебрегва.

Второ, ние трябва да работим с други страни, включително Китай, за да спрем епидемията навсякъде по света, така че търговията и пътуванията да могат спокойно да се възобновят и така милионите работни места, зависими от търговията, транспорта и туризма, да бъдат възстановени поне отчасти.

Трето, ние трябва да изградим нови индустриални и обслужващи сектори, а не да поддържаме старите и умиращите. Възстановяването ще дойде не чрез разделяне на нефт и газ, а чрез бум на американски компании, произвеждащи слънчеви панели, вятърни турбини, модерни батерии, модерни електрически превозни средства и хардуер и софтуер на интелигентни мрежи; комбиниран с бум на индустрията на услуги, базиран на нови модели на евтини здравни грижи, образование и офис работа, който съчетава онлайн и лични услуги.

Бидейки интелигентни и справедливи, бихме могли да очакваме нови високотехнологични индустрии, по-споделено свободно време, по-кратки пътувания, по-чисто небе, универсален достъп до достъпни здравни грижи и висше образование, гарантирана жизнена заплата за всички работници.

За всичко това се нуждаем от нова администрация и Конгрес, нов подход за нашата нация. Дотогава фентъзи светът на Тръмп е нашият кошмар. Дръжте се здраво. Настъпва нова зора.

Шефът на ФЕД: САЩ са изправени пред сериозен икономически спад, но не и депресия

Шефът на ФЕД: САЩ са изправени пред сериозен икономически спад, но не и депресия

В периода от април до юни икономическите данни "ще бъдат много, много лоши"

Джефри Дейвид Сакс е американски икономист, либерал, академик, анализатор на обществената политика и бивш директор на Института Земя в Колумбийския университет, където е с титлата университетски професор. Той е известен като един от водещите световни експерти по икономическо развитие и борба с бедността.

От 2017 г. той е специален съветник на генералния секретар на ООН относно целите за устойчиво развитие, набор от 17 глобални цели, приети на срещата на върха на ООН през септември 2015 г. Той е на същата позиция при предишния генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Той първо бе назначен за специален съветник на генералния секретар на ООН през 2002 г. по време на мандата на Кофи Анан.

През 1995 г. Сакс става член на Международния консултативен съвет на Центъра за социални и икономически изследвания (CASE). Той е съосновател и главен стратег на Millennium Promise Alliance, нестопанска организация, посветена на прекратяване на крайна бедност и глад. 

През 1980 г. Сакс постъпва в Харвардския факултет като асистент и е повишен в доцент през 1982 г. Година по-късно, на 28-годишна възраст, той става професор по икономика в Харвард.

През следващите 19 години в Харвард, Сакс става професор по международна търговия,  директор на Института за международно развитие в Харвард и в училището за управление "Кенеди" (1995-1999), директор на Центъра за международно развитие (1999-2002).