САЩ са изправени пред сериозен икономически спад на фона на пандемията от коронавирус, но няма да преживеят още една Голяма депресия и ще започнат да се възстановяват по-късно тази година. Това съобщи гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от АФП.

Най-голямата икономика в света беше силна преди да удари епидемията от Covid-19, като природно бедствие, което доведе до затваряне на фирмите на национално ниво, каза той и добави, че банковата система е по-силна от финансовата криза преди десетилетие.

Официалните данни показват, че повече от 30 милиона работни места са унищожени в САЩ.

Вълната от безработни в САЩ достигна 36 млн.
Обновена

Вълната от безработни в САЩ достигна 36 млн.

Още близо 2,9 милиона американци се записаха за обезщетение за безработица

В периода от април до юни икономическите данни "ще бъдат много, много лоши. Ще има голямо понижение на икономическата активност, голямо увеличение на безработицата", предупреди гуверньорът в предаването "60 Minutes" на CBS.

Но "има някои фундаментални различия" между настоящата криза и Голямата депресия през миналия век, подчерта той. Икономиката може "лесно" да се срине с 20-30% това тримесечие и безработицата може да се увеличи с 20-25%, но "трябва да бъде много по-кратък спад в сравнение с това, което асоциираме с 30-те г. на миналия век", обясни Пауъл.

Друга ключова разлика е, че вместо да вдига основните лихви, Федералният резерв ги намали до 0% и е подготвен да излезе с нови начини в подкрепа на растежа, каза още той.

"Мисля, че има добра възможност да има положителен растеж през третото тримесечие", продължи Пауъл. Но той предупреди, че може да отнеме време преди страната да се върне към нормалността и САЩ могат и да не видят пълно възстановяване без създаване на ваксина против коронавируса.

Мисля, че ние ще видим възстановяване на икономиката през втората половина на тази година, коментира той, но допълни, че ще отнеме време, "може да се проточи до края на следващата година. Ние наистина не знаем".

По думите му за пълното възстановяване на икономиката и американците да се чувстват напълно уверени ще е необходимо да се изчака за ваксина.

Междувременно САЩ регистрираха 820 починали от коронавирус за последните 24 часа, с които се увеличават до близо 90 000. 1 486 376 американци са с коронавирус.