Турското правителство провежда така нареченото "законно дело" в Средиземноморието и на Балканите, което превръща страната в дестабилизираща сила в региона, коментира Андрю Карпентър, бивш съветник по външна политика на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Турция нарушава международните норми чрез проучване на въглеводороди извън Кипър, подписване на морска сделка с Либия, която включва гръцки острови и екстрадира опозиционни фигури от Балканите чрез извънсъдебни средства, обяснява пред "Катимерини", Карпентер, старши директор на Центъра за дипломация и глобален ангажираност на Пен Байдън.

Турция купи трети сондажен кораб - изпраща го в Черно море?

Турция купи трети сондажен кораб - изпраща го в Черно море?

Анкара търси райони, където няма да бъде следена отблизо от Атина

"В различни области, Турция е по-скоро причина за проблема, отколкото източник на решения, и затова смятам, че отношенията между САЩ и Турция са толкова обтегнати в момента", допълва Карпентър. 

Турция нарушава върховенството на закона, като отказва Кипър на правото да изследва въглеводороди и изпраща свои собствени сондажни кораби близо до острова. Тактиката създава неприязън между кипърски гърци и турци на етнически разделения остров и пречи на политическото решение за обединяване на общностите, обяснява той.

Според него, морското споразумение с Либия е друг пример, как Турция е източник на регионално напрежение.

Не се намесвайте в региона, атакува Ердоган ЕС за Либия

Не се намесвайте в региона, атакува Ердоган ЕС за Либия

Ердоган в същото време приветства решението на подкрепяното от ООН правителство на Либия

Турските планове за проучване на въглеводороди край гръцкия остров Крит, позовавайки се на карта, съставена с Либия като част от морската сделка, също увеличава регионалната нестабилност. Въпреки че гръцко-турското напрежение над територия е отдавна, тези последни стъпки не трябва да се подценяват, казва Карпентър.

"Мисля, че е необходимо САЩ да се намеси и да проведе много откровени разговори, особено с турците".

По думите му, "Турция все повече се откъсва от международната нормативна система, която се прилага през последните няколко десетилетия."

Амбициозната експанзия на Ердоган към Африка и заобикалящия го свят

Амбициозната експанзия на Ердоган към Африка и заобикалящия го свят

Европа няма ясен отговор на поредната конфронтация срещу европейските интереси