Събитията в американския град Фъргюсън доказват, че в САЩ така и не са успели да преодолеят дълбокото расово разделение, дискриминацията и неравенството.
Това е заявил високопоставеният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич във връзка с безредиците, избухнали в американския град.

„Подобен мащабен взрив на народното недоволство и несъразмерната реакция на правоохранителните органи отново потвърждават, че това не е изолиран инцидент, а системен недостатък на американската демокрация, която така и не може да преодолее дълбокото расово разделение, дискриминация  и неравенство", констатирал високопоставеният руски дипломат. „Тъкмо чернокожите граждани остават социално незащитена част от американското население, които редовно са подложени на насилие и тормоз от страна на правоохранителните органи", допълва Лукашевич.

По думите му, в Москва с тревога следят събитията във Фъргюсън, където вече трети ден продължават масовите протести във връзка с решението на съда да не търси отговорност от белия полицай Дерън Уилсън, застрелял 18-годишния чернокож Майкъл Браун през август.

Лукашевич допълнил, че американските власти са изразявали силна загриженост за протестиращите в другите страни, но срещу демонстрантите в САЩ използват всички налични силови средства.

„Действията на властите в САЩ не оставят съмнение, че те се опитват да спрат с насилие протестите срещу полицейския произвол и ненаказаните полицейски престъпления, които имат очевидна расова мотивация. В града е пристигнала Националната гвардия и военна техника, които безразборно използват специални средства за справяне с протестиращите, включително сълзотворен газ. А задържанията и арестите не спират", подчерта Лукашевич.