Сред членовете на Съвета за сигурност на ООН е била разпространена проекторезолюция по случая с иранската ядрена програма.

В документа, с който представителите на Великобритания, Германия и Франция се запознаха късно снощи, се казва, че срещу Иран ще бъдат въведени санкции, ако не спре да обогатява уран.

Така, ако в началото на август Техеран не се съгласи с предложенията, представени му на 1 юни, министрите на външните работи на Германия, Франция, Великобритания, Китай, Русия и САЩ,  ще задействат мерките, които се предвиждат в чл. 41 на глава 7 от Устава на ООН. Това са така наречените „невоенни санкции", уточняват от Новости - като икономическо ембарго, забрана за полети и прекъсване на дипломатическите отношения.

Припомняме, че вчера иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че Техеран ще отговори на предложенията на „шестте големи" на 22 август. Припомняме, че официално не е обявено какви точно са предложенията в пакета, но според публикации в медиите става дума за „поощрения" в развиването на иранската авиация и автомобилния транспорт, както и доставяне на реактори с „лека вода".