Брифинг за Украйна в Сената на САЩ, на който украинският лидер Владимир Зеленски не говори, в крайна сметка прерасна в ожесточен спор относно мерките за укрепване на границата на САЩ с Мексико, пише AFP. Няколко републиканци напуснаха срещата по-рано.

Очакваше се на закрито заседание на американските сенатори Володимир Зеленски да говори за последните развития във войната с Русия и да призове сенаторите да одобрят пакет от спешна помощ, който включва 60 милиарда долара за Украйна.

Ръководителят на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър каза, че Зеленски няма да може да говори, но продължи доклада си. В крайна сметка обаче събитието всъщност беше прекъснато поради спорове за ситуацията на границата на САЩ с Мексико, съобщават медиите.

Сенаторът от Юта Мит Ромни напусна брифинга по-рано, потвърждавайки, че редица други републиканци са последвали примера. Те настояват помощта за Украйна да бъде съчетана с мерки за разрешаване на мигрантската криза на границата със САЩ и се ядосаха, че въпросът не беше обсъден на срещата.

"На брифинга се говори за неща, които всички знаем, за които можем да прочетем във всеки вестник и които са казани публично", каза Ромни пред репортери.

"Няма нищо ново в това, което описват, а републиканците казват, че се нуждаем от подкрепа за Украйна, но сигурността на нашите граници трябва да бъде гарантирана", каза Ромни, цитиран от АФП.

Fox News, цитирайки демократа Чък Шумър, каза, че брифингът е бил незабавно "отвлечен" от републиканците, които са избрали да говорят за сигурността на границите, вместо да задават въпроси за Украйна. Съобщава се, че един член на Сената силно изразил възмущението си пред ораторите, че не е посетил границата с Мексико.

Гласуването на нов пакет от помощи за Украйна на стойност над 60 милиарда долара ще се състои в сряда.

Във вторник вечерта президентът на САЩ Джо Байдън нарече безумие възможното прекратяване на помощта за Украйна. "Провалът да се подкрепи Украйна е просто лудост. Това противоречи на интересите на САЩ. Просто е грешно".

По-рано Белият дом предупреди, че парите за военна помощ за Украйна може да свършат преди края на тази година.

Андрий Ермак: Забавянето на американската помощ създава риск Украйна да загуби войната

Андрий Ермак: Забавянето на американската помощ създава риск Украйна да загуби войната

Той се надява да убеди Конгреса и администрацията във важността на тази помощ