Бившият главен изпълнителен директор и председателят на шведска петролна компания са изправени пред съда в Швеция днес, по обвинения в съучастие във военни престъпления в Судан между 1999 и 2003 г., съобщава "Ройтерс".

Прокурорите казват, че Lundin Oil, която оттогава променя името си няколко пъти, е поискала от Судан да осигури потенциално нефтено находище в сегашния Южен Судан. От компанията са знаели, че това би означавало завладяване на района със сила.

Това прави ръководителите ѝ съучастници във военни престъпления, които след това са извършени от суданската армия и съюзническите милиции срещу цивилни, според обвинителния акт от 2021 г.

"Те са съучастници, защото са направили исканията си, въпреки че са знаели, или им е било безразлично, че военните и милицията водят войната по начин, който е забранен според международното хуманитарно право", каза прокуратурата през 2021 г.

Петролните гиганти похарчили €250 млн. за лобизъм в ЕС

Петролните гиганти похарчили €250 млн. за лобизъм в ЕС

Изследването показва, че BP, Chevron, ExxonMobil, Shell и Total са провели най-малко 327 срещи

По това време фирмата отхвърля обвиненията и идентифицира обвиняемите като бившия председател Иън Лъндин и бившия главен изпълнителен директор Алекс Шнайтер.

През 2022 г. компанията е продала по-голямата част от бизнеса си.

През 2021 г. прокурорите са подали иск за конфискуване на 1,4 милиарда крони (127 милиона долара) от компанията, съответстващи на печалбите от продажбата на бизнеса в Судан през 2003 г.

Името на компанията от 2022 г. е Orron Energy (ORRON.ST). Тогава е продала петролните и газовите си операции на норвежката Aker BP в сделка за 14 милиарда долара. Миналата седмица Orron Energy съобщи, че прокурорите са увеличили търсената сума почти двапъти. Компанията заяви, че ще оспори иска.

Швеция започна разследването през 2010 г. след доклад за присъствието на компанията в Судан от холандската неправителствена организация PAX.

Судан води война от десетилетия в Южен Судан, който става независим през 2011 г., както и на други места в страната. Бившият президент Омар ал Башир, управлявал между 1989 и 2019 г., е издирван от Международния наказателен съд в Хага за геноцид и други военни престъпления, които той отрича.

ООН очаква 1,8 милиона души да напуснат Судан до края на годината

ООН очаква 1,8 милиона души да напуснат Судан до края на годината

От агенцията призоваха за 1 милиард долара за оказване на помощ на избягалите