Швейцарска националистическа група стартира инициатива, която има за цел да защити неутралитета на страната и да ѝ забрани да участва в бъдещи санкции и отбранителни съюзи, съобщава "Ройтерс".

Кампанията за референдум е инициирана от Pro Schweiz - наскоро създадено сдружение с връзки с политици от десницата в страната.

Инициативата идва след решението на Швейцария да се откаже от традиционния си неутралитет и да наложи наказателни санкции на Русия.

Не може да се съгласите със санкциите, а в следващия момент по някакъв начин все още искате да посредничите в международен план, изтъкна Кристоф Блохер, бивш министър в правителството от антиимигрантската Швейцарска народна партия.

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Младите жители на алпийската конфедерация заемат активна позиция

Предложената законодателна промяна ще закрепи неутралитета в Конституцията на страната и по този начин ще ѝ попречи да се присъедини към отбранителен съюз, освен ако не бъде подложена на пряка атака. "Невоенните принудителни мерки", като приемането на санкции, също ще бъдат забранени.

Необходимо е да бъдат събрани 100 000 подписа в подкрепа на инициативата до пролетта на 2024 г., за да може въпросът да бъде поставен пред швейцарските избиратели на национален референдум.

В края на февруари Швейцария обяви, че се присъединява към санкциите на Европейския съюз срещу руснаци, замесени в руската инвазия в Украйна, замразявайки техните активи.

Страната се люшкаше между показването на солидарност със Запада по отношение на това, което тя нарича тежко нарушение на международното право от страна на Москва, и запазването на традиционния си неутралитет, който според нея може да я направи потенциален посредник.

Тя обаче беше изправена пред нарастващ натиск да застане на страната на Запада срещу Москва и да приеме наказателни санкции.

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Заради руската инвазия в Украйна