В Сирия е създадена нова терористична групировка, чиято численост е над 25 000 бойци. Това обяви началникът на главното управление на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Игор Коробов, цитиран от руски медии. 

Ключова роля в новата групировка, наречена "Хаят Тахрир ал Шам", играе Фронт "Ал Нусра", които са бивш клон на терористите от "Ал Кайда" в Сирия. 

Новата групировка включва над 70 формирования, включително такива, причислявани по-рано към т. нар. умерена опозиция.

"Лидерите на терористите се опитват да обединят всички ислямистки фракции в Сирия с ключова роля на Фронт "Ал Нусра", подчерта Коробов.

Новата групировка води активни бойни действия срещу правителствените сили, но и срещу умерената опозиция, в провинциите Алепо, Дамаск, Идлиб и Хама.

По-рано руските военни заявиха, че терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") имат повече от 9000 бойци в Сирия, а Фронт "Ал Нусра" - над 15 000.

Според руснаците Фронт "Ал Нусра" не искат създаване на халифат от Мароко до Малайзия, както ДАЕШ, а да бъде сменен режимът на президента Башар Асад и Сирия да се превърне в шериатска държава.

Тази групировка контролира голяма част от северозападната провинция Идлиб, но нейни подразделения действат също в централната провинция Хомс, край столицата Дамаск и в Южна Сирия.