Македонските медии се опитват да подменят и най-новата история, алармират от Българския културен клуб - Скопие (БККС).

Повод за това е тиражираното в БЮРМ изявление на турския външен министър Ахмед Давутоглу пред списанието на албански език "Шенья", в което се твърди, че "Турция е първата държава, която призна Република Македония със своето конституционно име и нейния национален идентитет".

По този повод БККС припомня, че горната информация категорично не отговаря на истината. Първата страна в света, която още на 15 януари 1992 г. признава незабавно и без колебание Република Македония като независима и суверенна държава, е България, докато признанието от Турция идва на 6 февруари 1992 г.

Що се отнася до споменатото от Давутоглу признаване на национален идентитет, до този момент на БККС не са известни никакви международно-правни или дипломатически практики, които да третират признаване на национални идентитети, а още по-малко ни е известен специален държавен акт на Турция от това време за признаване на македонски национален идентитет, се казва в изявление на клуба.

"У нас се затвърждава убеждението, че активистите на бившия югославски режим и сподвижниците на Тито и Милошевич никога няма да простят на България, че първа призна независима и суверенна Република Македония и беше непоколебим гарант на нейната териотриална цялост в най-трудните моменти след това", се казва още в разпространеното изявление от БККС.