Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и координаторът на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк заминават за региона, за да постигнат споразумение за примирие в ивицата Газа и освобождаване на израелските заложници.

Това разкри Axios.

"Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и Брет МакГърк, близкоизточният съветник на президента на САЩ Джо Байдън, пътуват до Близкия изток, за да насърчат сключването на споразумение за заложниците и примирието в Газа, заявиха американски служител и още двама източници, пряко запознати със събитията", съобщи порталът.

Източниците заявиха, че пътуването им е сериозен опит на американската администрация да постигне пробив по въпроса за споразумението. Бърнс трябва да пристигне в Доха във вторник, а МакГърк - в Кайро в сряда; Катар и Египет са ключови посредници в косвените преговори между Израел и Хамас.

Миналата седмица президентът на САЩ Байдън предложи на Израел и Хамас план от три фази за прекратяване на огъня в Газа.

Първият е за шест седмици и предвижда примирие, освобождаване на някои израелски заложници в замяна на стотици палестински затворници и увеличаване на доставките на хуманитарна помощ.

Очаква се също така през този период страните да започнат преговори за безсрочно прекратяване на военните действия.

Катар чака Израел и "Хамас" да заговорят на един език за мира в Газа

Катар чака Израел и "Хамас" да заговорят на един език за мира в Газа

Доха иска ясна позиция и от двете страни за постигане на примирие

По време на втората фаза Израел трябва да изтегли всички сили от Газа, а палестинските фракции да освободят останалите заложници. Освен това прекратяването на огъня ще бъде обявено за безсрочно, при условие че Хамас спазва всички разпоредби на прекратяването на огъня.

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Партията обеща "пълна подкрепа" на предложението

Третият етап включва стартирането на план за възстановяване на ивицата Газа с подкрепата на международната общност.

В същото време Байдън твърди, че е изразил израелското предложение. Във вторник високопоставен израелски служител заяви пред "Канал 12", че от израелска страна няма да има по-добро предложение. Вестник "Таймс оф Израел" отбеляза, че Хамас все още не е отговорил на проекта.

Байдън допуска, че Нетаняху удължава войната в Газа по политически причини

Байдън допуска, че Нетаняху удължава войната в Газа по политически причини

Той обаче се въздържа да обвини Израел във военни престъпления

Членът на политбюро на Хамас Осама Хамдан повтори позицията на движението, че не може да се съгласи на сделка, която не закрепва ангажимента на Израел за постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне от ивицата Газа.

На 7 октомври 2023 г. Хамас предприе нападение срещу Израел. В отговор Тел Авив започна военна операция в ивицата Газа.