Полицията в Иран е затворила 547 ресторанта и кафенета в столицата Техеран заради неспазване на "ислямските принципи". Това обяви началникът на полицията в Техеран, цитиран от агенция "Фарс".

"Бяха предприети сериозни мерки срещу собствениците на ресторанти и кафенета, в които ислямските принципи не се спазват, като по време на тази операция бяха затворени 547 обекта и бяха арестувани 11 нарушители", се изтъква в изявление на полицейския началник.

"Фарс" отбелязва, че операцията е била проведена през последните 10 дни.

Сред нарушенията са "неконвенционална реклама в киберпространството, свирене на забранена музика и разврат".

"Спазването на ислямските принципи е ... една от основните задачи и отговорности на полицията", настоя полицейският началник.

Шефът на съда в Техеран, който се занимава с "културни престъпления и социална и морална корупция", призова гражданите на Техеран да съобщават за случаи на "неморално поведение".

Гражданите могат да съобщават за случаи на хора, които са свалили "хиджаба в колите" си, организирането на "смесени танцови партита" или публикуване на "неморално съдържание в Инстаграм".

Според ислямския дрескод в Иран, където алкохолът е забранен, жените могат да показват само лицето, ръцете и ходилата си, като трябва да носят благоприлични цветове.

През 2012 г. правителството нареди кафенета да монтират охранителни камери, за да следят поведението на клиентите. Някои собственици вместо това избраха да затворят обектите си.