Наскоро публикувани документи на ЦРУ разкриват ожесточени вътрешни вражди в службата заради пригодността и етиката на двама бивши военни психолози, които са насърчили службата да възприеме методи на разпит, масово заклеймени като изтезания, пише "Вашингтон поуст".

Серия от вътрешна имейл кореспонденция разкрива, че медицински и психологически служители на ЦРУ са изразили дълбоката си загриженост относно назначаването на двама външни сътрудници, отговарящи за подлагането на задържани на брутални мерки, включително симулиране на давене, след това също така са оценявали дали тези методи са работили или са причинявали трайно увреждане.

В едно от по-далновидните предупреждения, служител на службата пише, че "ако някакъв нежелан резултат трябва да бъде обяснен по-късно, тяхното използване само в тази роля ще бъде незащитимо". Имейлът е от юни 2003 г., но изглежда предвижда противоречията, които ще погълнат ЦРУ, след като подробностите от разпитите бяха разкрити.

Част от документите също така хвърлят светлина върху смъртта на затворник на ЦРУ в Афганистан. Те бяха разсекретени като част от продължаващото дело срещу въпросните двама психолози, сътрудничили на ЦРУ - Джеймс Мичел и Брус Йесен, водено от Американския съюз за граждански свободи.

"И двамата психолози показаха крещящо незачитане на етиката, споделяна от почти всички техни колеги", заключава ЦРУ.

Документите показват, че вътрешната опозиция на разчитането от страна на службата на двамата мъже е била по-голяма и силна отколкото преди това се разкриваше. Повече от 13 години след като тези имейли са били изпратени - и осем години след преустановяването на програмата за разпити - полемиката все още продължава да е налице.

През миналата седмица номинацията за нов директор на ЦРУ, републиканският конгресмен Майк Помпео, беше попитан по време на изслушването си пред Сената дали ще се съобрази, ако му бъде разпоредено от новоизбрания президент Доналд Тръмп да възобнови използването на симулирането на давене и други методи срещу заподозрени терористи.

"Абсолютно не", отсече Помпео, добавяйки, че не можел да си представи, че ще му бъде поискано подобно нещо от новоизбрания президент. Ала Тръмп изпрати точно този сигнал няколко пъти по време на президентската кампания, а Помпео преди е намеквал, че САЩ са отишли твърде далеч в забраната на принудителни методи за разпит.